Nu vreau să-mi fac un obicei din prezentarea unor astfel de cărți, dar pe insomnie faci ce poți.
Puțin background.
Moda trăitului cât mai sănătos (și n-o numesc așa în derâdere) scoate în evidență lideri, persoane către care omul de rând se îndreaptă și caută direcție. Pentru că e și ăsta un job ce-l scutește pe om de multă cercetare pe care ar fi trebuit să o facă pe cont propriu altfel. Eu nu fac parte din această categorie deoarece am mult timp liber, dar comparând mai multe surse am dat și peste Ligia Pop cu blogul ei. Și am observat că e o formatoare de opinie.
Și mi-a plăcut de ea, deși în multe poze o văd purtând un zâmbet melancolic, ca și cum ar prefera să fie altundeva în acel moment. Trezește în mine acel instinct de protecție pe care îl au toți bărbații când vine vorba de sexul slab. Ce nu trezește în mine e pofta de a mânca ce recomandă ea, parcă aș vrea să fiu mai fericit decât în acele poze.
Accidentul nostru frontal de ideologii a apărut când am găsit la ea pe blog informații învechite legate de viabilitatea vitaminei B12 în plante. Nu voi intra în detalii, puteți citi aici http://sanatos-la-batranete.info/atentie-la-vitamina-b12/ .
Acum m-am trezit că vreau să dăruiesc cuiva o carte ca simplu impuls, să-l fac pe om să-și pună unele întrebări și nimic mai mult. Deci aveam nevoie de ceva prietenos și fără pretenții, nu o voiam pe Ligia Pop deoarece ea promovează extrema veganismului. Acestea fiind zise, se pare că piața e cam goală la astfel de cărți… educative, iar până la urmă mi-am zis că va fi bine și așa. Din păcate nu mi-au ieșit planurile și cartea a rămas la mine, iar ca să nu consider că am aruncat 35 de lei pe nimic, se cuvenea să o și citesc.
Primul lucru care sare în evidență e că e o carte foarte spațiată, 100 de pagini groase cu aproape jumatate din ele poze, și text aerisit. Deci o lectură ușoară, doar că la prețul ăsta ai impresia că ai cumpărat niște carton de calitate premium.
Introducerea ne prezintă o Ligia Pop echilibrată și echidistantă, ce nu vrea să își impună ideile asupra nimănui, ci doar să ne dea niște sfaturi ca să fim mai sănătoși. Însă își pierde repede obiectivismul cu astfel de afirmații
Multe animale nevinovate trebuie să moară pentru ca noi să mâncăm carne. Acest lucru nu este drept.
Nu sunt deloc împotriva veganismului, doar că nu înțeleg ce legătură e între viața mea sănătoasă și modul în care mor acele animale.
Cartea e presărată de linkuri către diverse articole și studii din care au fost sustrase respectivele informații. Linkul pe care am fost eu tentat să-l studiez ducea către un articol în limba engleză. Nu știu ce să zic de practica asta, într-un fel parcă e lene dar nici nu poți pune atâta informație fără să pierzi interesul cititorului. Însă ce garanție ai că cititorul știe engleză? Nu te intereseaza acest aspect?
Dar asta e cartea, o colecție de concluzii pe care le-au tras alții. Dacă nu aveți timp sau nu știți de unde să filtrați informația, e bună. Deși nu sunt de acord cu tot ce scrie în ea, nu are ce să vă strice.
Trebuie să recunosc că m-a motivat să-mi scot de la naftalină tăvile pentru niște iarbă de grâu.
Concluzia, e o carte bună pentru cei care sunt la zero. Cei care s-au mai informat vor descoperi că e o lectură mult prea rapidă ca să satisfacă.