Girl From Above: Betrayal (The 1000 Revolution) – Pippa DaCosta

După ce am citit Fortune’s Pawn îmi cam pierdusem încrederea în scriitorii ăștia pentru mase, dar britanica Pippa DaCosta știe să se vândă și am dat peste seria ei The 1000 Revolution. Seria are un prequel de 40 de pagini oferit gratuit pe amazon și din lipsă de ocupație l-am citit.

Girl-From-Above-Betrayal-by-Pippa-DaCosta-620x330
Pippa DaCosta e cu câteva clase deasupra colegei ei Rachel Bach, poate e doar experiența mai extinsă sau poate e și puțin talent. Cu toate astea cele 40 de pagini nu m-ar fi convins singure să citesc primul volum dacă nu veneau și cu primele două capitole din Betrayal.

Girl From Above: Betrayal
e un SF despre contrabandistul Caleb Shepperd, cel mai ghinionist pilot din cele nouă sisteme. Împreună cu secundul lui, Francisca, face contrabandă ținând capul jos, pe cât posibil. Până într-o zi, când se trezește pe navă cu o gagică sintetică pe nume 1001, iar din acel moment shit happens.

WARNING: 18+ only. Adult content. Including sex, drug use, violence, & swearing.

E o carte jucăușă de care cei sensibili ar trebui să stea deoparte, un thriller vulgar cu acțiune continuă. Ce m-a surprins e că sexul și vulgaritatea, deși abundente, au părut foarte la locul lor, în rare cazuri forțate. Și printre toate astea Pippa DaCosta reușește chiar să bage niște caracterizare și să dezvolte personajele. Poveste e departe de a fi genială dar e destul de bine închegată.

She tasted like wine and smoke and something sickly sweet, but I was far beyond rational thought and deep into autopilot. Unfortunately, my dick controlled my autopilot and we were about to crash and burn.
“Say yes,” she whispered.
“Fuck yes.” Yes, yes, yes. Just get down to business already.

Nu e un roman erotic dar vulgaritatea e necesară pentru descrierea personajul Caleb Shepperd și pentru a scoate în evidență degradarea la care a ajuns.
Oricât de defecte sunt personajele, pentru mine au părut destul de realist realizate. În mod ciudat, cel mai slab schițat personaj a fost robotul, ale cărei acțiuni nu am reușit uneori să le încadrez în vreun tipar logic.

Scriitoarea folosește niște artificii interesante în formatul nuvelei, primul fiind relatarea din două perspective, a lui Caleb și a lui 1001, alternând capitolele (s-ar putea să aibă și Fran câteva capitole). Al doilea nu e ceva ce mă încântă dar aici a funcționat oarecum, introducerea în început a unor secvențe din sfârșit. În felul ăsta știi cum se va termina, dar neînțelegând mare lucru încă e ca și cum ai forma un puzzle, ți se descoperă bucăți din el pe cât avansezi. Metoda asta e ok deoarece ca scriitor nu ai nevoie de un final prea impresionant, cititorul știe deja finalul și când e aproape de el, nu are mari așteptări. Însă, în același timp, asta face lectura mai plictisitoare decât ar trebui să fie.

Nuvela e subțire când vine vorba de tehnologie dar nu ai prea mult timp să observi asta.
Povestea are și ea niște găuri peste care trebuie să treci dacă vrei să te bucuri de carte. Unele din ele poate vor fi explicate în următoarele cărți din serie, dar multe cred că doar reflectă limitele scriitoarei.

Dar pentru o lectură rapidă și distractivă o recomand, 179 de pagini la preț $1.19. Nu știu încă dacă voi citi și continuările deoarece finalul a fost 50% satisfăcător și 50% plictisitor, nu mi-a lăsat impresia că următoarea carte din serie, Escape, s-ar putea ridica la nivelul primei cu ce au început să construiască. Finalul de la Betrayal a avut 1-2 capitole din Escape și nu mi-a plăcut direcția pe care o indicau.
În plus, din cine știe ce motive, următoarele cărți sunt mai scumpe, $3.59 bucata.
Dar Pippa DaCosta mai are câteva serii ce par interesante și poate le voi încerca.

A… și ce copertă banală… 🙂

Girl From Above: Betrayal (The 1000 Revolution) – Pippa DaCosta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus